Anslutningar och portar

I moderna datorer är de huvudsakliga porttyperna ungefär likadana. När du känner till de olika porttyperna vet du vilka anordningar du får ansluta till din dator. Det finns små skillnader mellan bords- och bärbara datorer och andra mobila enheter, men åtminstone följande porttyper finns vanligtvis hos båda (bokstäverna hänvisar till bilderna nedan).

Elanslutning

Nätströmsanslutningen finns vanligen på datorns bakre panel. Observera att datorn ska anslutas till ett jordat uttag, och att det är bäst att dra ut både el- och nätverkskabel då det åskar.

Bildskärmsport

Bildskärmsporten finns vanligtvis på datorns bakre panel.

Port för lokalt datornät

När du vill ansluta din dator till internet med hjälp av en nätkabel, kopplar du nätverkskabeln till LAN (Local Area Network) –porten. Det är lätt att känna igen porten och kabeln för lokalt datornät eftersom de har en speciell form.

USB-port

usb_yhdTill USB-portar kan du ansluta t.ex. en mus, ett tangentbord, ett USB-minne, eller en skanner. På bilden ser du två USB-portar och en USB-kabel som ansluts till porten.

Ljudportar

Många hörlurar som är avsedda för att användas på dator ansluts med USB-kabel (se ovan). Vissa datorer har flera olika ljudportar. De här särskilda ljudkopplingarna är ofta markerade med färgkoder och symboler. Det brukar finnas tre portar: ljud ut (grön symbol med pil utåt eller symbol för hörlurar), ljud in (blå symbol med pil inåt) och mikrofon (röd mikrofonsymbol).

Andra portar

Många datorer har ett HDMI (High Definition Multimedia Interface) -uttag som du kan använda för att ansluta datorn exempelvis till en DVD- eller Blu-ray -spelare, stereoförstärkare eller en tavel-TV. HDMI ger en mycket bra bildkvalitet samt god ljudöverföring mellan olika hopkopplade apparater.

Vissa datorer har ett Displayport-uttag, som konkurrerar med HDMI,(se uttaget i mitten på bilden nedan), som du också kan ansluta datorns skärm eller stereohögtalare till.

Vissa bärbara datorer har dessutom portar för expansionskort. Till en ExpressCard -port (EC) kan du ansluta många tilläggsanordningar och till en Secure Digital (SD) -port till exempel minneskort för kameror för snabböverföring av digitala bilder.

Trådlösa förbindelser

Alla moderna datorer med undantag av bordsdatorer kan anslutas till trådlösa nät. Du kan koppla upp till trådlösa datornät till exempel så här:

• Trådlösa nätförbindelser: Med hjälp av ett trådlöst nätverk, det vill säga WLAN (Wireless Local Area Network) kan du ansluta din dator hemma eller till exempelvis på universitetet (läs mera om universitetets trådlösa nätverk). WLAN-nätets verksamhetsradie brukar vara några tiotals till några hundratals meter.
  • Bluetooth: Med Bluetooth kan du skapa ett nätverk med kort räckvidd till exempel mellan en dator och en mobiltelefon eller trådlösa hörlurar. Så kan du bland annat överföra information från datorn till telefonen eller tvärtemot. Användningen av Bluetooth förutsätter Bluetooth-stöd i båda enheterna och räckvidden är högst några tiotals meter. För att skapa förbindelsen kopplar du på Bluetooth i enheten som ska anslutas.

Om du har problem med att koppla upp till ett lokalt datornät eller trådlöst nät från din egen dator kan du kontrollera deras status på följande sätt:

• Windows 7 & 10: Klicka på ikonen för nätverksanslutning nere till höger i aktivitetsfältet (se exemplet på bilden). Då ser du alternativen för nätuppkoppling med din dator samt deras status. Om du inte kan se ikonen, klicka på den triangelformade ikonen Show hidden icons i samma fält.