Skräppost och nätfiske

Med skräppost eller spam avses massutskick till slumpmässiga mottagare.

Avsändare av skräppost använder i allmänhet e-postadresser som plockats på webbplatser. Förutom att skräppost är irriterande är hanteringen tidskrävande. Dessutom kan det spridas skadeprogram, som virus eller maskar (läs mer om virus), med skräpposten.

Innehållet i skräpposten varierar, men rätt så ofta handlar det om reklam för en produkt, webbtjänst, penninginsamling eller till exempel en metod att bli rik på. De vanligaste kännetecknen för skräppost är:

 •  Avsändaren är obekant för dig.
 • Engelskspråkig rubrik.
 • Rubriken eller meddelandet innehåller specialtecken avsedda för att lura skräppostfilter, till exempel ”Sensattional revolution in meedicine! Clisk h`ere”.
 • Rubriken inleds med RE som om det vore ett svar på ett tidigare meddelande.
 • Meddelandet innehåller en bilaga i HTML-format.
 • Meddelandet börjar med meningen ”This is not spam”.

Nätfiske eller phishing

Ett eget kapitel är spam som går ett steg längre, meddelanden som bedragare skickar för att fiska efter personuppgifter till exempel genom att utge sig för att vara t.ex. post- eller behörighetsadministratörer eller IT-support. Sådan kriminell verksamhet kallas nätfiske eller phishing.

Även personuppgifterna för universitetets personal och studerande utsätts regelbundet för nätfiske. Trots admins ansträngningar når sådana meddelanden ibland ända fram till användarnas e-postlådor och det är alltid någon som går i fällan. Trots att språket i meddelandena ofta är ganska klumpigt kan nätfiskemeddelanden också vara välskrivna på ditt eget språk.

Bästa sättet att avvärja svindlare på nätet är att aldrig avslöja sitt lösenord för någon. De som faktiskt administrerar en tjänst kan lösa ditt problem utan att veta ditt lösenord. Läs mera om bedrägerier på nätet i kapitel 4.2 Hur man skyddar sig mot hotfaktorer – Att undvika nätbedrägeri.

Om du råkar ut för ett försök till nätfiske, anmäl det till universitets e-postadmin enligt Heldesks intruktioner.

Var mycket försiktig med eventuella länkar och bilagor i e-postmeddelanden. Mer om ämnet i avsnitt 4.2.

Skydda din adress mot skräppost

Det bästa sättet att undvika skräppost är att inte lägga till din primära e-postadress på olika webbsidor eller reklampostlistor. Om det är nödvändigt att din adress ska framgå i ett visst sammanhang, kan du ange den i ändrad form (t.ex. raimo punkt keski-vaanto at-tecken helsinki punkt fi) eller göra ett litet foto av din adress i textform. Då förstår inte systemen som går igenom webbplatser, diskussionsgrupper och så vidare för att söka efter adresser för skräppostutskick att adressen är en e-postadress.

Om du får skräppost

 • Skicka inget svar till avsändaren av skräppost, för då får avsändaren bekräftat att någon verkligen läser meddelanden som skickas till denna adress.
 • I skräppostmeddelanden erbjuds ofta en möjlighet att radera din adress från postlistan, men var misstänksam till den funktionen eftersom detta ofta är avsändarnas sätt att kontrollera att adressen fungerar.
 • Öppna inga länkar eller bilder som kommer med skräpposten. Det kan finnas en identifierare i länken eller bilden som visar skräppostaren vilken e-postadress den som tittar på bilden har.
 • Var särskilt misstänksam mot erbjudanden i skräpposten. Många av erbjudanden som sänds från okända adresser är olagliga. Var realistisk: om erbjudandet låter för bra för att vara sant, är det också nästan alltid det.
 • Kedjebrev räknas som skräppost, så skicka dem aldrig vidare.

Automatisk filtrering av skräppost

I många e-postprogram finns det en möjlighet att filtrera skräppost efter avsändare eller automatiskt. På Helpdesks webbplats hittar du mer information om hur du kan filtrera skräppost i Outlook.

Det mesta av skräpposten filtreras bort redan på postservern. Även i Helsingfors universitets e-post finns det ett sådant filter. Den centraliserade skräppostidentifieringen minskar betydligt mängden skräppost som kommer fram till din e-postlåda.

Eftersom filtreringen är automatisk, finns det en liten risk att systemet kategoriserar sakliga meddelanden som skräppost. Därför lönar det sig att emellanåt gå igenom Junk-mappens innehåll innan du raderar det.