E-postprogram

Du kan läsa och skicka e-post på flera olika sätt. Många organisationer och posttjänster erbjuder både en webbaserad applikation för att läsa e-post och möjligheten att hantera e-post med ett separat e-postprogram (till exempel Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Pine eller Mail Mac-datorer) som installeras på datorn. Telefoner och pekplattor har ofta färdigt installerade applikationer som fungerar lika bra som program som laddas ner särskilt.

För att läsa Helsingfors universitets e-post kan du använda både ett e-postprogram och Outlook Web App (OWA)-applikationen i webbläsaren. Mera information om OWA hittar du i kapitel 2.3.

Eftersom olika e-postprogram fungerar enligt samma principer kan du skicka och ta emot e-post med i princip vilket e-postprogram som helst.

Detta avsnitt handlar om hur du använder ett separat e-postprogram. Fördelarna med att använda särskilda e-postprogram:

• du kan läsa meddelanden du har fått förut även när du inte är ansluten till nätet
    • du behöver inte logga in på nytt varje gång du använder e-posten
    • det går vanligen lättare och snabbare att skriva och ta emot e-postmeddelanden, särskilt på mobila enheter
    • det är enklare att hantera posten – du kan till exempel filtrera inkommande post automatiskt i lämpliga mappar
    • du kan använda flera e-postkonton (Email account), det vill säga hantera exempelvis meddelanden till adresserna raimo.keski-vaanto@helsinki.fi och raikku@åmail.com i ett och samma program

Att ta i bruk ett e-postprogram

Som studerande vid Helsingfors universitet kan du installera Microsofts Office ProPlus-paket gratis på enhet. Paketet innehåller e-postprogrammet Outlook. (Mer om hur du installerar Office på privata enheter finns i kapitel 2.3). I alla exempel i det här kapitlet används Outlook.  Du kan emellertid tillämpa instruktionerna även på övriga e-postprogram.

E-postprogrammen och -inställningarna varierar i olika operativsystem, enligt version och enhetens modell. På HU:s webbplats Helpdesk finns en grundläggande anvisning med vilken du kommer igång med i inställningarna.

E-postkonto

När du har installerat ett e-postprogram, ska du spara information om din egen e-postadress i programmet, det vill säga skapa ett så kallat e-postkonto (E-mail account). Det gör du på olika sätt i olika program (instruktioner finns på IT-centrets webbplats Helpdesk).

outlook16_inbox_small

E-postkontot är platsen där du sparar dina e-postinställningar och kalenderinställningar. Dessutom behöver du användarrätt till en e-posttjänst, det betyder att du ska ha en e-postadress och e-postlåda. Studerande vid Helsingfors universitet får automatiskt en adress med formatet fornamn.efternamn@helsinki.fi. Om e-posten vid Helsingfors universitet berättar vi mera i kapitel 2.

Kom ihåg att alltid följa användarreglerna vid hantering av e-post!