Återställning av raderade filer

Om du av misstag har raderat en fil eller ångrar dig kan du kanske återställa (Recovery, Restore, Salvage) den. Om du lyckas med att återställa filen beror på var den har sparats.

• Filer som du har raderat på din egen dator hamnar vanligtvis i operativsystemets papperskorg och du kan fortfarande återställa dem till deras tidigare lagringsställe.
  • Filer som raderats i OneDrives moln flyttas igen till OneDrives egen papperskorg.
  • Du kan lyckas återställa filer som raderats i din hemkatalog på universitetets nätserver, Z-stationen, om du klickar på den tidigare lagringsmappen och sedan klickar på Restore previous versions (Återställ tidigare versioner). Du kan försöka återställa mappen så som den såg ut för några dagar sedan.
  • Även raderade e-postmeddelanden hamnar vanligtvis i e-postprogrammets egna papperskorgsmappar.
  • Situationen är svårare om du har raderat filen från ett externt lagringsmedium, t.ex. en USB-minnessticka. En sådan fil kan nästan aldrig återställas utan förstörs för alltid.

Det är inte alltid möjligt att återställa filer! Lita inte på att du kan återställa filer, utan var noggrann med vad du raderar!

Återställ filer från papperskorgen

Filer som raderats från din dators hårddisk förstörs inte genast. I stället flyttas de automatiskt till papperskorgen när de raderas. I Windows till exempel finns det en ikon för papperskorgen på skrivbordet.

Observera att filer som du raderar på HU:s arbetsstationer INTE läggs i papperskorgen, utan de försvinner ut i cyberrymden! På HU:s arbetsstationer kan du alltså inte återställa raderade filer ur papperskorgen!

Du kan återställa en fil ur Windows papperskorg på följande sätt:

1. Dubbelklicka på ikonen Recycle Bin (Papperskorgen) på skrivbordet.
  2. Nu visas alla filer i papperskorgen. Klicka med den högra musknappen på den fil du vill återställa.
  3. Klicka på Restore this item (Återställ) i menyn så som visas på exempelbilden.
  4. Filen återställs till den ursprungliga mappen.

Tömma papperskorgen

Det är viktigt att tömma papperskorgen ibland eftersom filerna i papperskorgen tar upp lagringsutrymme. Töm papperskorgen genom att högerklicka på papperskorgen och välj funktionen Empty Recycle Bin (Töm papperskorgen). När du har tömt papperskorgen kan du inte återställa filerna som fanns i den med Windows egna verktyg.

Observera att om du vill radera en fil från din hårddisk så att den genast förstörs och inte flyttas till papperskorgen ska du välja filen och trycka på Shift+ Delete.

Återställa filer som raderats från papperskorgen

Om du har raderat en fil från papperskorgen som sedan visar sig vara mycket viktig är det möjligt återställa den på något sätt.  Läs mera om återställningen i kapitlet om datasäkerhet.

Återställa filer på en nätverksdisk

Återställningen av filer som raderats från nätverksdisken beror på systemet. Närmare information bl.a. i kapitlet om användningen av universitetets arbetsstationer.