Övningar i avsnitt 4.2

Övning 1 – Undvik webbedrägeri

  1. Kommer du ihåg de olika typerna av webbedrägeri?

Övning 2 – Sociala medier

  1. Läs användarvillkoren för sociala medier (t.ex. Facebook) som du använder.
  2. På webbplatsen www.social-searcher.com hittar du Facebook-uppdateringar som människor har delat offentligt på webben. I Search-fältet kan du söka uppdateringar till exempel med vilken som helst last eller ovana som sökord (du får förmodligen en mängd resultat med sökordet ”beer”). Studera sekretessinställningarna i de tjänster som du använder och försäkra dig om vad du delar med vem.

Övning 3 – Trygg användning av lösenord

  1. Fundera på hur du använder dina egna lösenord. Om du upptäcker några brister i hur du använder eller förvarar dina lösenord ska du rätta till dem NU.

Övning 4 – Kryptering av dataöverförsel

  1. Försök gå in i HU:s Webmail-postsystem. Är förbindelsen krypterad eller inte medan du loggar in? Och efter att du har loggat in?
  2. Försök logga in på någon av HU:s webbundervisningsomgivningar. Är inloggningen krypterad eller inte? Hur är det efter att man loggat in?

Övning 5 – Säkerhetskopiering av filer

  1. Fundera på all den viktiga information du inte har gjort säkerhetskopior av. Gör en plan för säkerhetskopiering och skriv in i din kalender när du ska göra dem (varje dag, varje vecka, varje månad). Om du aldrig förr har gjort säkerhetskopior av dina filer ska du göra dem NU.

Övning 6 och 7 – skydd mot skadeprogram

  1. Kontrollera om det finns ett separat datasäkerhetsprogram i ditt operativsystem. Kontrollera att dataskyddet i ditt operativsystem är uppdaterat och att det automatiskt uppdaterar sig självt på nätet.
  2. Om datorn du använder har Windows som operativsystem: testa om dataskyddet i ditt operativsystem fungerar. Prova spara det harmlösa testviruset under länken nedan på din dator. Virusbekämpningsprogrammet på din dator borde förhindra dig från att öppna filen i fråga: http://www.eicar.org/download/eicar.com.

FACIT

Övning 2 – Undvik webbedrägeri

  1. Phishing, manipulering (kallas också socialt hackande), nigerianska brev, lottobluffer, bluffmeddelanden eller hoax-meddelanden, bluff-popupfönster.