Helka-kortet och inloggning till Helka

Med Helka-kortet lånar du tryckt material från bibliotekets verksamhetsställen vid Helsingfors universitet – i Centrumcampus, Gumtäkt, Mejlans och Vik.

Helka-kortet gäller i alla Helka-bibliotek:

• Institutet för de inhemska språken, Museiverkets bibliotek, Finska Litteratursällskapet, Työväenliikkeen keskus och Baltia-keskus är organisationer utanför universitetet vars material också finns i databasen Helka.

Till Nationalbiblioteket behövs ett separat bibliotekskort.

Så här skaffar du ett Helka-kort

För att få ett Helka-kort aktiverar du dina kunduppgifter genom att logga in i Helka-databasen med ditt Helsingfors universitets användarnamn på helsinki.fi/helka.

• Studeranden vid Helsingfors universitet kan ta i bruk ett mobilt bibliotekskort i Studietjänsten.
  • Om du vill kan du (också) skaffa ett Helka-kort i plast. När du har aktiverat kunduppgifterna kan du hämta ett bibliotekskort från vilket som helst av biblioteken vid Helsingfors universitet, under öppettiderna för verksamhetsställets kundservice. Kom ihåg att ta med ett identitetsbevis med foto när du hämtar ditt kort.

den inringade texten i det övre högra hörnet: logga in

När du lånar böcker, visa bibliotekskortet vid utlåningsautomaten eller vid kundservicedisken. Du visar ditt mobila bibliotekskort från webbläsaren i din mobila enhet.

För utlåningsautomaten behöver du en PIN-kod som du kan ställa in i Helka före den första utlåningen:

1. Se först till att du är inloggad på Helka.
  2. Registrera sedan en PIN-kod: Mina sidor > Kontaktuppgifter > Byt PIN-kod.

Närmare anvisningar om hur du skaffar ett Helka-kort finns på bibliotekets webbplats.

Du behöver inget bibliotekskort för e-böcker, logga bara in på Helka med ditt användarnamn vid universitetet. E-böcker öppnas med universitetets användarnamn och på distans också utanför bibliotekets lokaler eller campus.

Helkas självbetjäningsfunktioner

När du är inloggad på Helka kan du:

• granska dina kunduppgifter
  • göra reservationer och nya lån
  • på distans använda e-material som förvärvats av biblioteket
  • spara dina sökningar som favoritlistor
  • betala förseningsavgifter
  • byta PIN-kod

Ändringar i adress- och kontaktuppgifter för studerande vid Helsingfors universitet uppdateras direkt från studieregistret till Helka. Redigera alltså inte dina kontaktuppgifter i Helka, utan gör till exempel en adressändring direkt till universitetet.