Trådlösa nätverk

Eduroam

eduroam_

Helsingfors universitet hör till högskolornas och forskningsinstitutens globala roamingorganisation eduroam. Du kan logga in på trådlösa Eduroam-nätverk med din användar-ID på Helsingfors Universitets campus och hos andra Eduroam-organisationer. Du ansluter dig trådlöst till eduroam med hjälp av WLAN.

Samtrafiken i eduroam skyddas från potentiell buggning. När du använder enduroam någon annanstans får du direkt tillträde till HU:s perimeternätverk, där ingen särskild VPN-inloggning behövs för att du ska få tillgång till exempel till biblioteksmaterial.

Mera information och anvisningar på Helpdesk.

Inloggningen på eduroam sker i motsats till inloggningen på HU:s andra nätverkstjänster med användarnamn@helsinki.fi. Även formen användarnamn@ad.helsinki.fi som används för Office 365 fungerar!

HUPnet

Kuva HUPnet tarrasta

Om du har en bärbar dator, telefon eller annan enhet som du kan ansluta trådlöst med, kan du använda den i universitetets nätverk för gäster HUPnet (Helsinki University Public network). Nätverksnamnet för det trådlösa HUPnet är “Univ Helsinki HUPnet”.

Mer information om HUPnet finns på Helpdesks webbplats.

Anslut till HUPnet

Du behöver inte installera några specialprogram eller liknande för att kunna ansluta till HUPnet, men det krävs inloggning. Välj HUPnet bland de trådlösa anslutningarna i menyn och öppna webbläsaren. Inloggningssidan öppnas automatiskt i webbläsaren. Du loggar in på Eduroam-nätet med universitetets användarnamn och lösenord. Ange universitetets användar-ID och lösenordet.Nu kan du gå till den sida du vill besöka.

Det är rätt enkelt att avlyssna okrypterad datatrafik som löper via HUPnet, till exempel normalt surfande. Därför lönar det sig att använda en krypterad VPN-anslutning i HUPnet. Du får mera information om VPN-anslutningar i kapitlet  2.5.