Spara arbeten

Hemkatalog och distansanvändning

Din personliga hemkatalog (Z-stationen) på universitetets datorer är det behändigaste och säkraste stället att spara sina aktuella arbetsfiler på. Filer som placerats i hemkatalogen sparas på universitetets nätdisk och du har tillgång till dem från alla universitetets egna datorer som du loggar in på med ditt användarnamn. Dessutom säkerhetskopieras dina filer automatiskt en gång per dygn.

Hemkatalogens lagringskvot är 20 gigabyte. På grund av det begränsade utrymmet ryms det inte särskilt stora filer som videoinspelningar eller fotografisamlingar i din hemkatalog. Det lönar sig att spara stora filmängder i molnet.

Om du vill kan du använda din hemkatalog vid universitetet( Z-stationen) även utanför universitetet, till exempel från din hemdator. Det här kan du göra på två olika sätt:

1. Ta kontakt via en enkel VPN-portal som används via webbläsaren eller
  2. Definiera din nätdisk att användas från din hemdator så att du kan redigera och spara filerna på den lika behändigt som filer på datorns egen hårdskiva, förutsatt att du har VPN-anslutning eller är i eduroam-nätet.

VPN-portalen

VPN-portalen är det överlägset enklaste sättet att få tillgång till din hemkatalog när du befinner dig utanför universitetet. Logga in dig i VPN-portalen på adressen www.vpn.helsinki.fi och välj vilken nätdisk du vill använda i listan (se exempelbild här nedan).

Därefter öppnas ett fönster i vilket du kan kryssa för de filer på din nätdisk som du vill ta fram (Download)eller flytta nya filer till nätdisken (Upload). Klicka på livbojsikonen (texten Help) för att öppna en mera detaljerad anvisning i din webbläsare.

Lägg till nätdisken på din egen dator

Det är lite krångligt att lägga till nätdisken på ditt eget skrivbord. Men samtidigt är det ett mer praktiskt sätt att distansanvända nätdisken än via VPN-portalen – särskilt om du vill spara filer du redigerat på din egen dator direkt på nätdisken eller om du ofta måste flytta olika filer mellan hemdatorn och universitetets nätdisk.

I praktiken går det till så att du ansluter till universitetets nät från din hemdator (du behöver en VPN-anslutning med hjälp av ett kundprogram) och därefter begär att operativsystemet ansluter din Z-station till en del av diskutbudet  Därefter visas Z-stationens snabbikon i fönstret  My Computer (Datorn) och du kan öppna och spara filerna på samma sätt som med till exempel en USB-minnessticka som ansluts till datorn (se exempelbilden här nedan).

I IT-centrets anvisning på webbplatsen Helpdesk redogörs närmare för hur du ska gå till väga om du vill använda din hemkatalog på det här sättet utanför universitetet.

Spara på OneDrive

Du kan också spara material i anslutning till studierna, till exempel skriftliga uppgifter och presentationer i molnlagringstjänsten OneDrive som HU erbjuder dig (moln=nätdiskutrymme på en server som vanligen administreras av en kommersiell aktör) och där du har 1 terabyte (1 000 Gb) lagringsutrymme. Det här är betydligt mera än utrymmet på din Z-station som standardmässigt uppgår till 20 gigabyte. Därför är molnet ett bra ställe att spara alla de arbeten och allt material som inte får plats i din hemkatalog.

Det går emellertid lite långsammare att söka och spara särskilt stora datamängder i molnet än på universitetets nätdisk. På din hemdator kan du använda skrivbordsappen OneDrive for Business som följer med Office-paketet för att lägga till en mapp på din dator som synkroniseras med lagringsutrymmet i molnet. Genom att ta i bruk synkroniseringen kan du arbeta direkt med filerna på din dator så att ändringarna samtidigt sparas automatiskt i molnet.

Med hjälp av mobilappen OneDrive får du lättare tillgång till filerna på olika enheter än till filerna som du sparar i din hemkatalogen. En skillnaden mellan hemkatalogen och OneDrive ligger i att mappar och filer i molnet också kan delas med andra.