Övningar i avsnitt 3.3

Övning 1 – Materialsökning på Helka

 1. Hitta James W. Kalats bok ”Biological psychology” i Helka. Varför hittar du flera versioner av boken?
 2. Du söker efter boken Research methods in human rights. Du kommer ihåg att en av författarna är Smith. Hitta boken i Helka och granska bokens uppgifter. Enligt vilken bokstav står det att boken är alfabetiserad på hyllan?

Övning 2 – Databaser

 1. Vilken databas använder du när du vill
  a) göra informationssökning i inhemska tidskriftsartiklar?
  b) veta hur man säger ’kausalsammanhang’ på engelska?

Övning 3 – E-böcker

 1. Du har laddat ner en e-bok till läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator men du vill också läsa den på din smarttelefon. Vad ska du göra?

FACIT

I de här övningarna kan sökningar genomföras på många sätt. Facit nedan är exempel på tillvägagångssätt.

Övning 1 – Materialsökning på Helka

1. Skriv i Helkas sökruta: Kalat Biological psychology. Det finns flera versioner av boken i Helka, eftersom det finns flera upplagor av boken och boken finns tillgänglig både elektroniskt och i tryck.

2. Skriv i Helkas sökruta: “Research methods in human rights” Smith. Granska uppgifterna om bokens placering: “Hc 4. krs Oikeustiede 01.9 Research”. Boken är sammanställd från artiklar skrivna av olika personer, så den har inte bara en författare. Därför finns boken på hyllan enligt verkets titel. Bokens titel börjar med ordet ”Research”, så boken är alfabetiserad på hyllan under bokstaven “r”.

Övning 2 – Databaser

 1. a) Finna.fi
  b) MOT Ordböcker > välj MOT Norstedts stora engelska ordbok

Övning 3 – E-böcker

 1. Se till att du har appen Aldiko eller Adobe Digital Editions på din smartenhet. Auktorisera att flera enheter kan använda e-boken med dina Adobe ID-användarnamn.