Plagiering

Med plagiering avses att man lånar utan att fråga lov, dvs. att man presenterar någon annans tankar och idéer som sina egna utan att nämna källan.

Plagiera inte! Olovligt citerande är bedrägeri som kan leda till att ditt arbete förkastas eller t.o.m. att du blir relegerad från universitetet för en tid.

Då du hänvisar till en text av någon annan måste du alltid nämna källan. Använd till exempel citationstecken för att visa ett direkt citat inom texten. Källan ska nämnas oberoende om texten är ett direkt citat eller om du refererar med egna ord. Om det är frågan om en allmän situation, ett allmänt faktum eller ett annat allmänt känt och godkänt faktum behöver källan inte nämnas.

Att utnyttja artificiell intelligens i studier  

En studerande vid Helsingfors universitet får i princip använda stora språkmodeller (t.ex. ChatGPT) som stöd för sina studier. I slutändan bestämmer kursens ansvariga lärare om användningen. Läraren kan förbjuda användningen av stora språkmodeller (också i självständigt arbete) om det finns en risk för att användningen av modellerna hindrar uppnåendet av inlärningsmålen. Om du är osäker på om användning av språkmodeller är tillåten i kursen, vänligen kontrollera med kursläraren.    

Om du använder språkmodellen som hjälp för att producera det arbete som lämnas in, ange skriftligen vilken modell (till exempel ChatGPT, DeepL) du har använt och på vilket sätt. Riktlinjerna för plagiat gäller också för text som produceras med artificiell intelligens, och du kan inte framställa det som AI:n gjort som ditt eget arbete.  

Läs mer:
Vad är fusk och plagiat? (Studietjänsten)
Vad är plagiering? (Grunderna i vetenskaplig läskunnighet-kursen)
Användning av AI som stöd för inlärning (Studietjänsten)